Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
14 Abr
Producte

Aliments per al confinament: xai

Volem ajudar-vos a fer una compra fresca saludable i que s’adapti al màxim a les restriccions de moviment d’aquests dies tan complicats. Per això us proposem productes que, per la durabilitat, la versatilitat i la temporalitat, poden facilitar-vos una mica la vida, tant si sou uns cracs dels fogons com si no.

Avui us proposem el xai, un producte que trobem al mercat tot l’any, però que tradicionalment ha estat un dels principals escollits a les taules per celebrar l’acabament de la Quaresma i la primavera en general. Aquesta carn vermella és una font de proteïnes, rica em ferro i zinc de fàcil absorció, i conté vitamines del grup B, especialment la B12, que difícilment es troba en aliments d’origen vegetal.

Els experts recomanen menjar carn vermella 1-2 cops per setmana, tenint en compte que una ració adequada per a una persona adulta és de 100-125 grams. Tot i que el xai té un contingut de greix superior a la carn d’altres animals, la cuixa és la part que menys en té, gairebé la meitat de la quantitat que tenen les costelles o l’espatlla. Tradicionalment, el talls d’aquest animal són les costelles, per fer a la brasa; l’espatlla o la cuixa, pel forn o la brasa; les mitjanes o palpissos (talls de cuixa amb os), també per a la brasa; els braons tant de cuixa com d’espatlla, per fer al forn o a la brasa; el coll, per fer guisat o a la brasa; els menuts (lletons, fetge, ronyons, etc.), que majoritàriament es mengen guisats o fregits, i el pit, que s’acostuma a posar a l’escudella.

Un cop comprada i tallada segons com la vulguem cuinar, la podem conservar a la nevera de 3 a 4 dies. Cal, però, que abans la posem en un envàs net, sec i hermètic, perquè no agafi el gust d’altres aliments. Si n’hem comprat molta, no l’amuntegarem sinó que la col·locarem en diversos envasos. Si la volem guardar més d’un dia, no la taparem amb un paper film, perquè no deixa respirar la carn. Llavors sua i es fa malbé més ràpid perquè perd aigua. Si veiem que li passa, l’eixugarem amb un paper absorbent. Si decidim congelar-la, quan la descongelem, sempre a la nevera i al damunt d’una reixeta, perquè la carn no toqui l’aigua que anirà alliberant mentre es descongela.