Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
26 Abr
Notícies

Arrenquen les sessions de Ben Acompanyats

Si el passat mes de març va veure l’arrencada de Gastroboqueria, una nova tanda de tallers de cuina amb xefs de renom i comerciants del mercat, amb l’abril va arribar Ben Acompanyats, un cicle format per activitats de caràcter divers organitzades amb veïns, socis i col·laboradors de fora de la Boqueria. Igual que els tallers culinaris, les xerrades es van emetre per streaming a través del canal de youtube de la Boqueria i es poden tornar a visionar a la mateixa plataforma.

Sant Jordi va oferir una bona oportunitat per començar el Ben Acompanyats parlant de llibres relacionats amb els mercats, l’alimentació i la gastronomia. I els autors que van participar en les xerrades van ser Josep Sucarrats (15 d’abril), Inés Butrón (21 d’abril) i Roger Ortuño (23 d’abril). El primer va venir amb el seu llibre Mercats, un món per descobrir, adreçat al públic infantil; la segona, amb la recent reedició del seu llibre Comer en España, adreçat a tots els interessats en l’evolució que ha fet la cuina de l’Estat en aquest últim segle, i el tercer va impartir una classe magistral d’introducció a la gastronomia japonesa amb el suport imprescincible del seu llibre Oishii.

A descobrir mercats

El periodista Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, va parlar-nos el llibre Mercats, un món per descobrir, il·lustrat per Miranda Sofroniou i editat per Flamboyant. Un llibre pensat per als infants que Sucarrats –habitual de mitjans com Sapiens, Time Out, el diari Ara, Catalunya Ràdio, TV3 o Betevé- va presentar la tardor passada i que va donar peu a una xerrada molt dinàmica en la qual vam poder descobrir coses de 39 mercats de tot el món.

Hi va haver temps per informar-nos sobre la seva història –amb apunts com ara que els pobles indis americans també tenien mercats com el de Cahokia (Illinois)-, sobre les iniciatives que molts incentiven –com ara les granges de cucs domèstics del Queen Victoria Market de Melbourne, amb la vista posada en pràctiques més sostenibles que ajudin el medi ambient-, sobre els aliments que s’hi venen –com ara les aranyes que podem comprar ja a punt per menjar al mercat cambodjà de Sukon, el tauró de Groenlàndia del mercat de Kolaportid a Reykjavik o els llangardaixos del de Kejetia, a Kumasi, Ghana- i anècdotes relacionades amb ells, com ara les carreres de crancs que celebren al Lexington Market de Baltimore.

Del cigró a l’oliva esferificada

Comer en España. De la cocina de subsistencia a la cocina de vanguardia, d’Inés Butrón, és una reedició, presentada la tardor passada, d’un llibre publicat el 2011 en què la professora i comunicadora gastronòmica feia un repàs a l’evolució de la cuina a l’Estat espanyol en els últims cent anys, un període que es podria resumir com el pas ‘del cigró a l’oliva esferificada’.

En el llibre l’autora fa una panoràmica de com s’ha menjat a les cases dels espanyols en els últims 100 anys no gaire engrescadora: mig segle de gana seguit per uns anys de bonança que s’acaben amb uns altres d’adopció de tendències poc saludables i el progressiu abandonament de la pràctica de cuinar. Un punt de partida que va propiciar preguntes al voltant de menjar bé com ara si els espanyols ho fan, com se n’aprèn, si és car o quin paper hi juguen els mercats.

Butrón, llicenciada en Filologia Hispànica i Humanitats, molt interessada en la cuina, amb blog propi, A table, on parla de cuina, productes, mercats i gastronomia, i professora del CIB (Culinary Institute of Barcelona) i a les universitats d’Alacant i Càdis, és també autora de diversos llibres, des de receptaris pràctics fins a un volum sobre els colmados de Barcelona, i n’està últimant un altre sobre la ramaderia extensiva a Catalunya.

Introducció a la gastronomia japonesa

El mateix dia de Sant Jordi, Roger Ortuño, fundador i director de Comerjapones.com, va oferir una introducció a la gastronomia japonesa, seguint el fil del seu llibre Oishii. Diccionario ilustrado de gastronomía japonesa, publicat per Satori Ediciones. Un autèntic llibre de consulta, amb més de 2000 paraules –entrades sobre ingredients, tècniques culinàries o estris- i 360 imatges. Llegint-ne les pàgines podrem aprendre coses ben diverses, des de diferenciar els 30 tipus de sushi que hi ha fins a com es diuen els estris de la cerimònia del te.

I ben diversa va ser la xerrada d’ Ortuño, que va tocar aspectes tan variats d’aquesta gastronomia tan rica com els ingredients –com ara l’arròs i com se serveix aquest plat principal-, conceptes com l’Osechi Ryori, la cuina de Cap d’Any; elaboracions com el datemaki (truita dolça) i la seva simbologia, aspectes culturals com els jocs de paraules originats amb l’alga kombu o kobu i que donen yorokobu, i anècdotes com la relación entre un animal tan trapella com el tanuki i el tenpura.

Roger Ortuño, llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques per la UAB, fa de professor a diverses universitats i també ha fet un cicle de conferències itinerants amb Fundación Japón per diversos països d’Amèrica del Sud. Des del 2012 coordina i presenta els tallers de demostracions culinàries de l’espai Nihon Ryori de la Fira del Manga de Barcelona, és sommelier de sake i un dels tres únics occidentals nomenat Ambaixador de la Gastronomia Japonesa pel govern nipó.

Les xerrades es poden recuperar al canal de youtube de La Boqueria. Clicar:

Josep Sucarrats

Inés Butrón

Roger Ortuño