Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
14 Feb
Notícies

Camilleri i Montalbano s'entaulen a la Boqueria

Divendres 11 de febrer l’Espai Boqueria va acollir una xerrada de la nova edició, la 17ª, del cicle literari BCNegra amb la participació de Carlos Zanón, comissari del certamen, el traductor i escriptor Pau Vidal i la gastrònoma i doctora en Ciències de la Comunicació Maria Teresa Di Marco. El motiu de la trobada, titulada ‘Camilleri i Montalbano s’entaulen’, era reflexionar sobre la relació de l’autor italià Andrea Camilleri i la del seu personatge més popular, el comissari Salvo Montalbano, amb la cuina i aprofundir en les similituds i diferències que hi havia entre tots dos a l’hora de menjar.

Maria Teresa Di Marco hi va aportar els seus coneixements per donar context a la cuina siciliana i la importància que té en la vida dels habitants de l’illa, mentre que Pau Vidal, traductor al català de la majoria de novel·les protagonitzades pel comissari, es va centrar especialment en temes lingüístics, com ara anècdotes sobre les dificultats que pot tenir la traducció de plats o receptes concretes, i va plantejar reptes a un públic molt actiu, que va interactuar constantment amb els ponents.

Impossible no parlar de menjar a Sicília
Zanon, que actuava com a moderador de la trobada, va deixar clar que era impossible situar-se a Sicília, el lloc on Montalbano viu les seves aventures, sense parlar de menjar, mentre que Di Marco va afegir-hi que “la cuina a Sicília és molt important: tothom parla de menjar, de plats i de receptes, abans i després de seure a taula”. Una manera de fer que afegeix al menjar un temps de desig i de memòria i que no es queda només en el terreny de la cuina sinó que també salta al de l’idioma, ja que les discussions també poden tenir com a protagonistes les paraules que es fan servir per parlar del menjar i dels plats. Va remarcar també que estàvem parlant d’una cuina única, fruit del pas pel territori illenc de molts pobles i civilitzacions, des dels fenicis fins als catalans.

Per la seva part, Vidal va centrar bona part de les seves intervencions en els aspectes lingüístics: “què fem els traductors amb els plats típics italians o sicilians que no existeixen a l’estranger?” i va posar l’exemple dels famosos ‘cannoli’ que surten a pràcticament tots els llibres de Montalbano i les diverses opcions de traducció que s’hi han anat fent des de la primera ‘canya de crema’, tot afegint que en situacions com aquesta els traductors no poden recórrer al recurs de posar notes explicatives a peu de pàgina perquè les editorials no els ho deixen fer.

D’acord amb Zanon, la inclusió de la gastronomia en el gènere negre sempre ha generat debat, ja que hi ha alguns autors de novel·la negra a qui no agradava menjar bé, però en la xerrada del passat divendres va quedar clar que el menjar és un element que connecta molt bé amb aquest gènere narratiu i n’enriqueix els textos i els personatges. Com a exemple, i en el cas concret de Montalbano, la gastronomia ajuda el lector a conèixer la infància del protagonista i la seva relació amb els seus pares, tal com van destacar els ponents, tot argumentant perquè el comissari és un amant dels dolços o perquè no s’interessa tant pel vi com ho fa per al menjar. I ajuda a construir un personatge peculiar en tant que sempre menja i li encanta, però no cuina. De fet, Vidal va explicar que d’aquí a poc sortirà en català el primer llibre on el comissari es posa rere els fogons i l’experiència acaba de manera bastant desastrosa.

Camilleri va quedar força eclipsat pel seu personatge, Montalbano, que es va emportar la major part de les intervencions dels ponents i de les preguntes del públic, però en una cosa sí va destacar l’autor sicilià: en la importància que ha tingut a l’hora de donar dignitat a la cuina siciliana i a la seva llengua. En això van estar d’acord tant Di Marco com Vidal.

La nova edició del cicle literari BCNegra va tenir lloc aquest any entre el 3 i el 13 de febrer i la seva programació va acollir més de 40 taules rodones, rutes, actuacions teatrals i altres activitats, entre les quals aquesta taula rodona a la Boqueria, que participa en el certamen per tercer any consecutiu.