27 Abr
Notícies
Compra eficient i saludable
Fer una compra eficient, en aquests temps que les autoritats recomanen reduir les sortides a comprar a un cop per setmana i fer una compra gran quantitativament, demana seguir una sèrie de passos, tant si s’opta per la compra online o el servei a domicili, com si es va presencialment al mercat. En aquest segon cas, es fa una compra eficient si, tant abans, com durant i després de la sortida, s’adopten un seguit de punts.
La llista de la compra
El primer és de sentit comú i consisteix a preparar una llista de la compra i, sempre que sigui possible, fer la comanda per telèfon perquè la tinguin a punt a la parada i així s’hagi de passar poc temps al mercat.
Quan la fem, s’ha de tenir en compte que quedar-se a casa, encara que ens mantinguem actius, comporta una reducció de l’energia que gastem habitualment, a més de córrer el perill de tenir més sensació de gana ja que no seguim la rutina marcada per les nostres ocupacions diàries. Per neutralitzar aquests dos fets és molt important que a la llista de la compra es prioritzin la fruita fresca, verdura de temporada i llegums, s’evitin els aliments rics en sucres i greixos i el menjar ultraprocessat i es recordi que la millor beguda és l’aigua.
Per poder fer una alimentació equilibrada, ens interessa conèixer una mica millor les propietats nutricionals dels aliments. Per això va bé saber que les verdures i hortalisses contenen principalment vitamines, minerals, fibra i aigua; la fruita, hidrats de carboni, aigua i fibra; els cereals, tubercles i llegums, hidrats de carboni ( i els últims també proteïnes); la carn blanca i el marisc, proteïnes; la carn vermella, els embotits, els menuts, el peix blanc i blau, els ous i els fruits secs, proteïnes i greixos, i els làctics, hidrats de carboni, proteïnes i greixos.
Tant nevera com rebost han de tenir un espai per a conserves i semiconserves, en especial el peix salat, les conserves de peix blau (tonyina, sardines, verat...), de verdures i de llegums; olives; la fruita seca, que aporta molts nutrients, vitamines i minerals (tant la dessecada com ara dàtils, panses, prunes, figues o orellanes, com nous, avellanes, ametlles, festucs o pinyons), que es pot afegir a esmorzars o berenars, sola o combinada amb sucs de fruita fresca, iogurts, etc; arròs i diversos tipus de pasta, farina, ous, ceba, all i patates.
Pel que fa a la fruita i verdura, s’ha d’aprofitar les temporades, perquè se’ns mantindrà el producte comprat en bones condicions durant més temps i, per a la carn i el peix, recordem que es pot congelar i anar-ho consumint (un cop descongelat correctament, mitjançant la nevera, mai el marbre de la cuina o l’aigüera a temperatura ambient) quan ho necessitem. Els nostres venedors no només us tallaran carn i peix segons com els vulgueu cuinar, sinó que us ho prepararan perquè ho pugueu congelar fàcilment.
A la nevera hi posarem iogurts, ous, plats cuinats, peix i carn frescos, formatges, verdures com ara enciams, espinacs, bròcoli o endívies, i fruites com cireres, gerds, raïm o nabius. Al congelador hi posarem carn, peix i verdures ja congelats o per congelar, gambes o pa, mentre que al rebost hi aniran les conserves, patates, fruits secs, arròs, pasta, xocolata, sal, farina, llegums secs, hortalisses com cebes, tomàquets, pebrots o carbasses, i fruites com taronges, pomes, plàtans i melons o síndries sense encetar.
Anar al mercat
Arriba l’hora d’anar al mercat i cal seguir el conjunt de recomanacions de què ja hem anat informant com anar-hi sols, portar sempre la nostra bossa o carro de la compra, mantenir una distància mínima d’1’5 metres amb altres clients i venedors, entrar al mercat pels accessos més pròxims a la parada on volem anar a comprar, no tocar els aliments amb les mans i sempre que puguem, pagar amb targeta per evitar tocar diners. A més, si podem, aprofitem el desplaçament al mercat per fer la compra de persones que han d’evitar sortir de casa, com ara la gent gran, o comprar per a més d’una família.
Un cop a casa
Ara queda guardar la compra a neveres, armaris i rebosts. A la nevera, posarem sempre ben a la vista els productes amb durada més curta per consumir-los abans. A l’hora de guardar-los, farem cas dels consells dels venedors (si cal rentar-los abans, si han d’anar en bosses obertes, tancades, o en altre tipus de recipients, si necessiten fred o no, etc.). Si optem per la congelació, posarem els productes en recipients o bosses per a congelar i indicarem sempre la data de congelació.
La llista de la compra
El primer és de sentit comú i consisteix a preparar una llista de la compra i, sempre que sigui possible, fer la comanda per telèfon perquè la tinguin a punt a la parada i així s’hagi de passar poc temps al mercat.
Quan la fem, s’ha de tenir en compte que quedar-se a casa, encara que ens mantinguem actius, comporta una reducció de l’energia que gastem habitualment, a més de córrer el perill de tenir més sensació de gana ja que no seguim la rutina marcada per les nostres ocupacions diàries. Per neutralitzar aquests dos fets és molt important que a la llista de la compra es prioritzin la fruita fresca, verdura de temporada i llegums, s’evitin els aliments rics en sucres i greixos i el menjar ultraprocessat i es recordi que la millor beguda és l’aigua.
Per poder fer una alimentació equilibrada, ens interessa conèixer una mica millor les propietats nutricionals dels aliments. Per això va bé saber que les verdures i hortalisses contenen principalment vitamines, minerals, fibra i aigua; la fruita, hidrats de carboni, aigua i fibra; els cereals, tubercles i llegums, hidrats de carboni ( i els últims també proteïnes); la carn blanca i el marisc, proteïnes; la carn vermella, els embotits, els menuts, el peix blanc i blau, els ous i els fruits secs, proteïnes i greixos, i els làctics, hidrats de carboni, proteïnes i greixos.
Tant nevera com rebost han de tenir un espai per a conserves i semiconserves, en especial el peix salat, les conserves de peix blau (tonyina, sardines, verat...), de verdures i de llegums; olives; la fruita seca, que aporta molts nutrients, vitamines i minerals (tant la dessecada com ara dàtils, panses, prunes, figues o orellanes, com nous, avellanes, ametlles, festucs o pinyons), que es pot afegir a esmorzars o berenars, sola o combinada amb sucs de fruita fresca, iogurts, etc; arròs i diversos tipus de pasta, farina, ous, ceba, all i patates.
Pel que fa a la fruita i verdura, s’ha d’aprofitar les temporades, perquè se’ns mantindrà el producte comprat en bones condicions durant més temps i, per a la carn i el peix, recordem que es pot congelar i anar-ho consumint (un cop descongelat correctament, mitjançant la nevera, mai el marbre de la cuina o l’aigüera a temperatura ambient) quan ho necessitem. Els nostres venedors no només us tallaran carn i peix segons com els vulgueu cuinar, sinó que us ho prepararan perquè ho pugueu congelar fàcilment.
A la nevera hi posarem iogurts, ous, plats cuinats, peix i carn frescos, formatges, verdures com ara enciams, espinacs, bròcoli o endívies, i fruites com cireres, gerds, raïm o nabius. Al congelador hi posarem carn, peix i verdures ja congelats o per congelar, gambes o pa, mentre que al rebost hi aniran les conserves, patates, fruits secs, arròs, pasta, xocolata, sal, farina, llegums secs, hortalisses com cebes, tomàquets, pebrots o carbasses, i fruites com taronges, pomes, plàtans i melons o síndries sense encetar.
Anar al mercat
Arriba l’hora d’anar al mercat i cal seguir el conjunt de recomanacions de què ja hem anat informant com anar-hi sols, portar sempre la nostra bossa o carro de la compra, mantenir una distància mínima d’1’5 metres amb altres clients i venedors, entrar al mercat pels accessos més pròxims a la parada on volem anar a comprar, no tocar els aliments amb les mans i sempre que puguem, pagar amb targeta per evitar tocar diners. A més, si podem, aprofitem el desplaçament al mercat per fer la compra de persones que han d’evitar sortir de casa, com ara la gent gran, o comprar per a més d’una família.
Un cop a casa
Ara queda guardar la compra a neveres, armaris i rebosts. A la nevera, posarem sempre ben a la vista els productes amb durada més curta per consumir-los abans. A l’hora de guardar-los, farem cas dels consells dels venedors (si cal rentar-los abans, si han d’anar en bosses obertes, tancades, o en altre tipus de recipients, si necessiten fred o no, etc.). Si optem per la congelació, posarem els productes en recipients o bosses per a congelar i indicarem sempre la data de congelació.