Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
06 Mai
Notícies

​Dones en el món de la gastronomia

Ahir es va celebrar al Mercat de la Boqueria una nova sessió del cicle 'Ben Acompanyats', en què va participar la xef i guanyadora de tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda; la directora del grup consultor enogastronòmic Gsr, Roser Torras; la gerent de la Peixeteria Ripoll Estera, Lluïsa Ripoll; la xef i copropietària del Restaurant Arzak, Elena Arzak, i una representant del centenar de mares treballadores que compren a la Boqueria, Mònica López. La va moderar Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia.

Durant la sessió, les ponents van reflexionar sobre la conciliació i els avenços en matèria d'igualtat. En aquesta línia, Ruscalleda va recordar els seus inicis, quan va obrir el Restaurant Sant Pau, que ha rebut tres estrelles Michelin i té una rèplica a Tòquio (Japó): "La primera que ha de creure en tu ets tu mateixa, i després has d'organitzar-te la vida com ells: Per què ells poden llançar un negoci? Perquè tenen coberta la rereguarda, la casa, els nens i els avis". Ruscalleda va destacar que emprendre com a dona no és fàcil especialment si s'ha de combinar amb responsabilitats familiars.

Roser Torras va coincidir amb aquesta perspectiva, tot posant èmfasi en la conciliació i mostrant-se optimista amb el futur: "Cada vegada hi ha més dones empoderades. La societat ha canviat i les dones tenim un camí brillant". Torras va haver-se d'obrir pas en un món dominat per homes. Va fundar la revista digital '7 Caníbales' -dedicada a la crítica gastronòmica- i el grup Gsr -empresa especialitzada en esdeveniments i comunicació per a negocis de cuina i vi-.

Qui també va expressar esperança de cara al futur va ser Elena Arzak. La xef prové d'una família cuinera amb més de cent vint anys de tradició. Juntament amb el seu pare, dirigeix el Restaurant Arzak (Sant Sebastià), que compta amb tres estrelles Michelin. S'encarrega de fer evolucionar tant l'estil com les receptes del local, i sap de primera mà la pressió que comporten els fogons d'alt nivell: "No perquè siguis dona et perdonaran els errors. La gent ve amb una exigència molt alta als restaurants", va indicar.

L'exigència s'estén a les parades del mercat, tal com va afirmar Ripoll: "Sempre tens el dubte i has de demostrar que ets eficaç, igual que qualsevol altre". La Peixateria Ripoll Estera és una de les parades més antigues de la Boqueria, ja que el seu naixement es remunta a fa més de cent anys. "Per a mi, el mercat és família, jo he crescut aquí i ens coneixem tots des de fa molts anys. El primer que faig quan viatjo és veure el mercat per captar la cultura del lloc. La Boqueria ensenya molt del que som."

De fet, poden crear-se sinergies entre els mercats i la cuina més sofisticada. Ni Ruscalleda ni Arzak volen renunciar als plats tradicionals, i asseguren tenir els mercats molt presents a la seva professió: "La qualitat que trobes als mercats no té preu", ha comentat Arzak. "La cuina de mercat és màxima inspiració. Canvia de formes, de colors, de perfums...", va afegir Ruscalleda.

I què seria del mercat sense els seus clients? Mònica López, compradora habitual de la Boqueria des de fa set anys, va recalcar la gran diversitat que s'hi pot trobar en ell, assenyalant que "venir al mercat és com anar a un parc d'atraccions".