Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
02 Mar
Notícies

Finalitza el Boqueria180

Christian Escribà i el seu ‘miscake’ van posar el punt i final dolç el passat 27 de febrer al Boqueria180, el programa d’activitats per commemorar el 180 aniversari del mercat organitzat per l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria. El taller, que es va retransmetre per streaming a través del canal de youtube del mercat, va comptar amb la presència del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Mercats, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín.
Malgrat les limitacions marcades per la situació sanitària, es van poder dur a terme 28 activitats del programa, la majoria per streaming, en el nou Espai Boqueria. Una vintena d’aquestes van ser tallers de cuina pels quals van passar cuiners com Marc Ribas, Isma Prados, Albert Raurich, Oriol Castro del restaurant Disfrutar, Romain Fornell, Rafa Zafra del restaurant Estimar, Germán Espinosa de la Fonda Espanya o els germans Torres.

També es va comptar amb xefs representants del territori català, dins de la secció Boqueliciosa, amb cuiners amb estrella com Jeroni Castell o Rafel Muria, xefs populars com Iolanda Bustos, la cuinera de les flors, i Quim Casellas, del restaurant Casamar i, ja aquest 2021 i aprofitant el Carnaval, els representants de la Sopa de Verges, Kim Cama i el cuiner major Joan Maria Brusi.

Cuina i conversa

No tot va ser cuinar, però. També hi hagué sessions de conversa, a la secció 180 anys alimentant Barcelona, que emparellaven persones de dins i fora del mercat per repassar com ha canviat la nostra alimentació al llarg d’aquests anys i que van aplegar personatges tan diversos com el periodista Pau Arenós i Joan Bayen, Juanito, del Bar Pinotxo, els xefs Carme Ruscalleda i Quim Márquez, del Quim de la Boqueria, la investigadora Núria Bàguena i Rosa Millán, de Morilla Fruites o el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, i Sebas Ortiz, de les carnisseries Soler Capella.

En el marc del programa, la Boqueria va participar per primer cop en la BCNegra, el festival de novel·la negra de la ciutat, amb una taula rodona per parlar de Manuel Vázquez Montalbaán moderada pel xef Isma Prados i amb la participació de Carlos Zanón, director de la BCNegra i el periodista Toni Iturbe. L’experiència va ser tan positiva que aquest any 2021 s’ha tornat a repetir, amb una nova taula, aquest cop sobre ‘Policies que mengen’, que va comptar de nou amb el xef Isma Prados i l’escriptor, periodista i crític Sebastià Benassar. Altres taules rodones que es van poder dur a terme van ser les de ‘Primera Plana’, una trobada amb els periodistes Tana Collados, Carmen Alcaraz del Blanco, Albert Molins i Paula Molés, o la primera de ‘La Blogueria’, amb Inés Butrón i la malaguanyada Luisa Ramos.

La pandèmia de la Covid19 i les mesures sanitàries per fer-hi front van deslluir força el programa de celebracions, que va arrencar amb la presentació del 16 de gener del 2020. Primer el confinament ciutadà provocat per l’estat d’alarma iniciat el 14 de març i després els diversos estadis de semiconfinament que va anar vivint Barcelona i els seus habitants van provocar reprogramacions, ajornaments i cancel·lacions d’actes. Finalment, es va optar per emetre’ls mitjançant streaming, atès que la situació impedia la presencialitat, des del nou Espai Boqueria, presentat el passat 2 d’octubre, una aula de vidre a peu de mercat que ocupa l’espai d’una antiga illa de venda de peix, a la part posterior del mateix, molt a prop del porxo i el carrer de la Morera.

Activitats suspeses per la pandèmia

Accions com ‘Ben acompanyats’ o ‘Boqueria & Co’, pensades com a actuacions conjuntes amb entitats veïnes com el Liceu, l’Ateneu Barcelonès, el Macba, el Museu Marítim, el Palau Güell, la Virreina, el Sidecar o els Castellers de Barcelona, i locals com els bars Marsella, Thonet, Casa Almirall i Muy Buenas, la cocteleria Boadas o els restaurants Bar Leopoldo i Bodega Sepúlveda es van haver de susprendre, però amb la voluntat de recuperar-les un cop s’acabi la situació de pandèmia sanitària i es torni a una certa normalitat.

També es va haver de suspendre ‘La Boqueria va a l’escola’, una iniciativa amb diverses escoles del barri del Raval, i les dues exposicions previstes, una dins l’espai del mercat, però es va poder dur a terme la presentació del llibre La Boqueria. 1840-2020, de Genís Arnàs i Matilde Alsina, editat per l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, que fa un repàs als últims 180 anys del mercat i es pot comprar al Punt d’Informació del mercat, a la llibreria La Central del Raval i als locals de la cooperativa Abacus.

Tampoc es van poder celebrar les activitats de caràcter més popular del programa com ‘180 espelmes’, una celebració amb pastís prevista per al dia 19 de març, i ‘Gastroboqueria’, un tast gastronòmic amb productes del mercat que havia d’acollir, per segon any consecutiu, la plaça de la Gardunya en el marc de les festes de la Mercè.

Malgrat tots els imprevistos, el programa es va tirar endavant gràcies al patrocini d’empreses com Estrella Damm, Aigües de Barcelona o Parlem i la col·laboració d’altres com Castey o la DO Penedès i organismes com l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, la Fundació Tot Raval i el Casal dels Infants.