Joan Bayen 'Pinotxo', el primer del Consell de Savis
80 anys al mercat. Tota una vida treballant amb i per a la Boqueria és el que porta Joan Bayen i Pérez, per uns ‘Juanito’ i per molts ‘Pinotxo’. I el mercat li ha volgut reconéixer amb un petit homenatge que ha servit també com a tret de sortida de ‘El Consell de Savis’, un nou cicle que homenatjarà personatges del món de la gastronomia i la restauració de la cuina catalana que han obert camí i han marcat tendència al llarg de les seves dilatades trajectòries.
En un acte amb amics de dins i de fora del mercat, en Joan ha canviat per una estona la barra del seu estimat Bar Pinotxo per una altra, la de l’Espai Boqueria, per compartir-la amb el xef Carles Gaig, l’actor Joan Pera i l’editor Alberto Herrera, de l’editorial Genco, que està preparant un llibre sobre l’home que ha fet tastar els cigrons amb botifarró, els fesols de Santa Pau, la capipota i tants altres plats de la cuina catalana a paladars de tot el món.
El somriure de la Boqueria
Anècdotes, curiositats i molts riures han estat la tònica general d’una trobada en què tant Gaig com Pera han reconegut la Boqueria com ‘casa seva’. “Sóc un client del Pinotxo que fa d’actor quan puc”, ha dit Joan Pera, mentre que Carles Gaig ha confessat que és “un enamorat de la Boqueria, el mercat on comença la nostra cuina”. Els dos han coincidit també a destacar la generositat de Joan Bayen i el seu somriure.
En Joan va arribar a la Boqueria amb 7 anys, per ajudar la seva mare, que tenia un petit quiosc de begudes i entrepans. I 80 anys més tard continua considerant-la “el millor mercat que tenim a Barcelona, i el millor d’Europa”. Diu que a tot arreu tothom coneix la Boqueria, un reconeixement en què la seva tasca rere la barra hi ha fet molt. Fuig de la paraula ‘jubilació, perquè es considera una persona afortunada, que fa el que li agrada i que “després de casar-me amb la meva dona, el millor que he fet ha estat casar-me amb la Boqueria”.
L'acte ha comptat també amb la presència de Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, Consum i Mercats, que ha reconegut Joan Bayen com un referent. Per la seva part, Òscar Ubide, gerent del mercat, s’ha mostrat molt feliç de començar els actes del nou Consell de Savis amb “algú de la casa, algú que representa el nom de la Boqueria” com en Pinotxo. I ha desvelat quins seran els noms que formaran part d’aquest consell, als quals s’oferirà un reconeixement al llarg d’aquest 2022: el xef i autor de diversos llibres de cuina Josep Lladonosa, els també xefs Francesc Fortí (El Recó d’en Binu) i Jean-Louis Neichel (Restaurant Neichel), Josep Solà (Bodega Sepúlveda) i Isidre Gironès (Ca l’Isidre).