Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
27 Jun
Notícies

La Boqueria homenatja Josep Lladonosa i Giró, cuiner i historiador gastronòmic català

El mercat de la Boqueria ha homenatjat Josep Lladonosa, figura cabdal de la gastronomia catalana, amb un gran prestigi com a cuiner i com a teòric i historiador. Aquesta activitat s'emmarca en la celebració d’’‘El Consell de Savis’, un cicle que reconeix la trajectòria de personatges emblemàtics de la cuina barcelonina i catalana. 


Josep Lladonosa (Alguaire, 1938) compta amb un llegat literari molt prolífic, amb més de 40 exemplars, entre els quals destaca ‘El gran llibre de la cuina catalana’, un clàssic de la literatura gastronòmica i el llibre de cuina més venut dels últims anys. A més a més, destaca la seva gran tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, documentada des de l’edat mitjana, com en el ‘Llibre de Sent Soví’.


En Josep Lladonosa ha treballat a més de quaranta restaurants, com el  7 Portes, el Majestic, Ca l’Isidre, Abrevadero o Cosmos, i a establiments reconeguts a França i Suïssa com el Gran Hotel Nacional. Va regentar, entre altres, el seu propi restaurant, el Quatre Barres. A més a més, va exercir la docència durant deu anys i va ser un dels professors que van inaugurar l’escola Arnadi (després anomenada Hofmann). En paraules d’en Josep Lladonosa “tot el que he fet no ha sigut per mi, sinó que ho he fet per sentit comú”. Durant l’acte s’ha fet èmfasi en la multitud d’experiències d’en Josep Lladonosa, qui ha destacat que “com que som un país on la cuina no està unificada, jo he voltat per molts llocs perquè sempre he mirat que un cuiner ha d'aprendre a tota mena de cuina, de gran categoria i menys qualitat”. Entre les seves qualitats en l’ensenyament, en va destacar tres: l’exigència, l’honradesa i la dignitat en els seus alumnes. 


Durant l’acte, els cuiners guanyadors de la I i II edició dels Premis Lladonosa, Guillem Garcia (2021) i Raquel Fernández (2022), han cuinat en directe dos plats típics de l’època medieval: mig-raust de pollastre adobat amb llet d’ametlles, mel i vinagre i taronges de Xàtiva. 


L’homenatge s’ha iniciat amb els videos d’agraïment de Pere Chias Suriol, president del Gremi de Restauració de Barcelona; de Javier Torres, xef de Cocina Hermanos Torres ; i Miquel Comino Haro, alcalde de Sant Vicenç dels horts, qui ha anunciat la construcció d’un espai dedicat a la història culinària anomenat Centre d'interpretació de la cuina catalana Josep Lladonosa a Sant Vicenç dels Horts. Els tres, amics i exalumnes de Josep Lladonosa, l’han felicitat per la seva trajectòria i també han agraït la seva figura cabdal a la gastronomía catalana.


Salvador Capdevila, president honorífic de la Boqueria, també ha mostrat el seu profund agraïment a un dels clients per excel·lència del mercat, i li ha fet entrega d’una placa com a reconeixement per mantenir intacta la tradició familiar de Barcelona. 


Pròximament, ‘El Consell de Savis’ estarà protagonitzat pel xef Francesc Fortí, de El Racó del Binu (19 setembre); Isidre Gironès, de Ca l’Isidre (24 octubre) i el xef Jean-Louis Neichel (21 novembre). 


La sessió es pot recuperar en streaming: https://www.youtube.com/watch?v=c3h6ajh-6tQ