Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
30 Jun
Notícies

Presentat el llibre 'A Taste of Barcelona'

En el marc de la secció Ben Acompanyats, l’Espai Boqueria va acollir el 29 de juny la presentació del llibre A Taste of Barcelona. The History of Catalan Cooking and Eating, un volum publicat per Rowman and Littlefield que ressegueix el desenvolupant urbà i culinari de Barcelona des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies i vol explicar al públic internacional les raons del prestigi culinari de la ciutat i, per extensió, de Catalunya.

Les seves autores, la catalana Anna Riera i la nord-americana H. Rosi Song, s’han remuntat fins a l’Edat Mitjana per documentar els orígens de la cuina catalana i han arribat fins als nostres dies, tot tractant de manera destacada la figura de Ferran Adrià, del restaurant El Bulli, responsable de la reputació i popularitat actual de la cuina catalana a nivell internacional. En aquest llarg camí, el llibre examina la influència musulmana en la cuina i la cultura espanyola, el reconeixement de què gaudia la cuina catalana a l’espai mediterrani al final de l’Edat Mitjana i el Renaixement o la transformació que va introduir-hi la gastronomia francesa al segle XIX. El volum es completa amb dues seleccions, una de restaurants situats a la ciutat de Barcelona (alguns dels quals, com Can Lluís i l’Agut, ja han abaixat la persiana definitivament arran de la crisi provocada per la pandèmia) i una altra de receptes tradicionals catalanes com l’allioli, el sofregit o els panellets.

Durant la presentació, Anna Riera , professora d’estudis gastronòmics a la Universitat Abat Oliba, i H. Rosi Song, catedràtica d’Estudis Hispànics a l’School of Modern Languages and Cultures de la Universitat de Durham, van desgranar com es va gestar aquest llibre –entre altres coses van revelar el paper que va jugar la Boqueria en la decisió de les dues autores de tirar-lo endavant- i quins eren els objectius buscats amb la seva publicació. L’ocasió va servir, també per repassar l’estat actual de la gastronomia i la restauracio, després de l’impacte rebut per la Covid-19, en un avançament del que vindria després, quan la presentació es va convertir en una taula rodona.

Llavors, Riera i Song van passar de contestar preguntes a fer-les als xefs Oriol Castro (restaurant Disfrutar), Ada Parellada (restaurant Semproniana) i Quim Márquez (restaurant Quim de la Boqueria), tot retomant alguns dels temes introduïts durant la presentació i aprofitant per plantejar-ne de nous, en especial sobre l’evolució i el futur de la cuina i la gastronomia arran del terratrèmol que la pandèmia de la Covid-19 ha provocat en els negocis de restauració.

Mirar-se la vida d'una altra manera

Entre altres coses, cada xef va explicar la seva experiència personal durant el confinament, i tots van coincidir en una reflexió: l’aturada forçada, un cop superat el pànic inicial, els havia servit per mirar-se la vida d’una altra manera i dedicar més temps a la seva vida personal del que fins llavors els deixava la seva tasca professional. Quim Márquez i Oriol Castro van explicar que, tot i tenir les persianes abaixades, no van deixar de treballar. El primer, col·laborant en un menjador social, i el segon repensant la carta i preparant noves iniciatives com el ‘take away’ amb els seus dos socis Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Només Ada Parellada va mantenir les cuines en funcionament amb la seva oferta de menús saludables i a preus econòmics que van arrencar amb el personal sanitari com a objectiu en un primer moment però es van fer extensible a tothom.

L’acte va comptar amb públic en directe per primera vegada –a excepció d’un breu moment en què es va poder tenir assistència de públic amb aforament reduït durant la tardor passada, totes les activitats que ha anat desenvolupant l’Associació de Comerciants del Mercat a l’Espai Boqueria han estat per streaming a causa de la situació sanitària viscuda al país- i també ser emès per streaming a través del canal de youtube de la Boqueria. Es pot recuperar en aquesta plataforma: clicar aquí.