Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
13 Abr
Notícies

Sant Jordi a la Boqueria

S’acosta Sant Jordi i autors i editors ja tenen a punt les novetats que ompliran les parades i acabaran als nostres cistells, per regalar o com autoregal. La gastronomia, la cuina i l’alimentació no hi faltaran i, com l’any passat, la Boqueria dedica una part del seu cicle Ben Acompanyats a parlar sobre alguns d’aquests llibres amb els seus autors o responsables editorials.

Així del 19 al 21 d’abril, quatre xerrades a l’Espai Boqueria permetran conèixer una mica millor quatre llibres de temàtica ben diversa. Començarem el dia 19 amb Dones ramaderes, d’Inés Butrón i editat per Cossetània; el dia 20 tindrem doble sessió, al matí, amb El llibre dels Vins, d’Arnau de Vilanova, amb Joan Santanach i Montse Serra, de Vibop Edicions, i a la tarda, Xesco Bueno ens parlarà de Cuina catalana oblidada del que encara es cou i es menja, editat per Larousse; finalment, el 21 d’abril Paco Gerez ens explicarà els secrets de L’art del formatge. Totes les xerrades es faran a l’Espai Boqueria, obertes al públic, i amb emissió simultània per streaming des del canal de youtube de la Boqueria.

Dones i ramaderia
En el seu nou llibre Inés Butrón ha volgut fer una incursió en un tema poc conegut: la presència de les dones en el món de la ramaderia extensiva a Catalunya. I d’aquí ha sortit Dones ramaderes, un recull de 36 mirades de futur a un ofici ancestral. L’autora hi plasma un viatge personal pel món de la ramaderia amb ulls de dona, un recorregut per donar visibilitat a les dones, que sempre hi han estat però la seva presència ha passat desapercebuda pràcticament fins ara. I tot i que aquest és el principal objectiu de l’autora, no es queda aquí i el recull permet petites aproximacions a temes tan diversos com la gestió del territori, l’encaix d’un turisme sostenible amb un sector que no vol deixar de ser productiu, el model alimentari que vol la societat dels nostres dies o la complicada interacció entre món rural i cultura urbana.

Butrón, llicenciada en Filologia Hispànica i Humanitats, molt interessada en la cuina, sobre la qual escriu al seu blog A table, professora del CIB (Culinary Institut of Barcelona) i a les universitats d’Alacant i Càdis, és també autora de diversos llibres, des de receptaris pràctics fins a un volum sobre els colmados de Barcelona. La podrem sentir dimarts 19 d’abril, a les 12 hores.

El vi com a medicina
Un dels grans metges de l’Edat Mitjana, teòleg perseguit i autor d’una llarga llista d’obres científiques i mèdiques, a Arnau de Vilanova (València ca 1240 – Gènova, 1311) se li atribueix l’autoria d’El llibre dels vins, recull d’una cinquantena de receptes per preparar vins medicinals. Escrit originalment en llatí, es presenta per primer cop traduït al català per Patrick Gifreu i l’edita Vibop Edicions.

Per parlar-ne comptarem amb la presència de Montse Serra, editora de Vibop, que conversarà sobre el vi com a aliment i com a medicina, però també sobre la medicina medieval i les seves pràctiques, amb Joan Santanach, professor de la Universitat de Barcelona, especialitzat en cultura i literatura medieval, amb especial atenció a la figura de Ramon Llull, i interessat pels llibres de cuina medievals. Els podrem sentir dimecres, 20 d’abril, a les 12 h.

Memòria culinària de Catalunya
Cuiner, director de la cuina del restaurant Ca l’Esteve de Castellbisbal, professor de cuina a l’Escola Hofmann i a Sabores Taller de Cocina, autor de diversos llibres de cuina i responsable del blog Gastromimix, Xesco Bueno és, a més, un enamorat dels llibres de cuina antics. No és estrany, doncs, que s’hagi llençat a fer un recorregut per la memòria, la geografia i la cuina catalana en aquest Cuina catalana oblidada del que encara es cou i es menja editat per Larousse.

Bueno hi mostra la riquesa d’una cuina, la catalana, construïda a partir de la cuina de litoral i de terra endins, de pagès i de muntanya, i de ciutat obrera i industrial. Amb pròleg de Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, Bueno hi fa memòria de la cuina del país i les persones que la representen a partir de 13 apartats: des de la cuina de festa major fins a la de dies d’abstinència, passant per la dels carreters i la dels pescadors,  la de cullera i la llèpola, entre d’altres. El podrem sentir dimecres, 20 d’abril, a les 18 h.

El corpus del formatge
El llibre de Toni Gerez podria portar perfectament com a subtítol: 'Tot el que volies saber sobre el formatge i no t’atrevies a preguntar.' Perquè si alguna cosa té aquest professional de la restauració, amb una llarga trajectòria gastronòmica que es va iniciar amb la feina de xef del seu pare, és que coneix el producte des de l’origen, des del territori i el productor, i això li ha permès elaborar un autèntic corpus del formatge.

A L’art del formatge, l’actual cap de sala i sommelier a Castell Peralada Restaurant presenta una selecció de gairebé 300 formatges, acompanyats per consells de conservació, idees per a maridatge, receptes de grans xefs internacionals o reflexions sobre les diferents formes d’elaborar-lo. De tot això i més en parlarà amb Lluís Garcia, director d’elBullifoundation i el periodista Ferran Imedio, d’El Periódico, el dijous, 21 d’abril, a les 12 h. Al final de la sessió s’oferirà un petit tast de formatges i hi haurà la possibilitat de comprar el llibre.

Inscripcions xerrada Inés Butrón

Inscripcions xerrada Joan Santanach i Montse Serra

Inscripcions xerrada Xesco Bueno

Inscripcions xerrada Toni Gerez