Aprenem a cuinar jiaozi de la mà de la Fundació Institut Confuci de Barcelona
T'agraden els jiaozi (dumplings xinesos)? A la Boqueria hem volgut commemorar la celebració de l'any nou xinès amb un taller de cuina de la mà de la Fundació Institut Confuci de Barcelona.
Durant el taller, els participants han tingut l'oportunitat de conèixer les tècniques de preparació i cocció dels jiaozi, així com de descobrir les tradicions culinàries associades a l'any nou xinès amb l'expert culinari Wenbin Peng.
I si teniu curiositat i voleu fer-los a casa, avui compartim amb vosaltres la recepta de jiaozi farcits de pak choi i bolets!
INGREDIENTS (30-40 porcions)
Massa dels jiaozi:
- 300 g de farina de blat
- 150 ml d'aigua
- Una mica de sal
Farcit de pak choi i bolets:
- 150 g de pak choi ben blanquejat, assecat i picat
- 100 g de bolets shiitake picats
- 50 g de bolets secs hidratats picats
- Sal i pebre al gust
- 2 cullerades de salsa de soja
- 2 culleradetes d'oli vegetal
- 1/2 culleradeta d'oli de sèsam
ELABORACIÓ
- Preparació de la massa dels jiaozi: en un bol gran, barrejar la farina de blat d'ús comú amb una mica de sal. Afegir gradualment l'aigua i pastar fins a obtenir una massa suau i ferma. Deixar reposar la massa durant uns 30 minuts mentre es prepara el farcit.
- Preparació del farcit: en un bol, barrejar el pak choi, els bolets shiitake i els bolets secs hidratats picats. Afegir-hi la sal, el pebre, la salsa de soja, l'oli vegetal i l'oli de sèsam. Barrejar bé fins que tots els ingredients estiguin incorporats.
- Muntatge dels jiaozi: dividir la massa reposada en petites porcions. Estirar cada porció amb un corró fins a obtenir un cercle prim sobre una superfície empolvorada amb farina. Col·locar una petita porció del farcit al centre de cada cercle. Doblar la pasta per la meitat i segellar-la. Tancar la vora de la mateixa des de les dues puntes cap al centre.
- Cocció dels jiaozi: porteu una olla amb aigua a bullir i afegiu-hi la sal quan l’aigua bulli. Amb compte, col·locar els jiaozi a l'aigua bullint i remenar suaument per evitar que s'enganxin. Tapar l'olla i cuinar els jiaozi durant uns 5-6 minuts, o fins que flotin a la superfície i la massa estigui cuita. Es pot afegir una mica d'aigua freda quan arriba al punt d'ebullició.
- Servir: retirar els jiaozi cuits amb una escumadora i col·locar-los en un plat per servir. Acompanyar els jiaozi amb una selecció de salsa com una barreja de vinagre i salsa de soja, o oli de xili i all, per donar-hi més gust.
Per preparar aquesta recepta es recomana disposar dels següents materials: 1 rodet de fusta, 1 bol gran per a barrejar, 1 taula de tallar, 1 ganivet gran, 1 bol petit per a salsa, entre 3 i 4 parells de pals xinesos, culleres i culleretes i 2 plats plans i 1 plat fondo. També és imprescindible tenir a mà paper film transparent, paper de cuina, 1 cassola gran, 1 o 2 paelles i 1 vaporera.
I si voleu descobrir més secrets de la cuina xinesa, des de l’Institut Confuci han organitzat un curs de cuina d'hivern... per a llepar-se els dits!