Escudella i carn d'olla
Ingredients: 500 g de carn de vedella (gerret), 1 quart de gallina, 1 pollastre, els menuts del pollastre, 150 g de botifarra blanca, 100 g de botifarra negra, 200 g d’orella i morro, ½ peu de porc, 1 os de genoll de vedella, 1 os de pernil, 1 os d’espinada de porc, 250 g de cigrons remullats, 250 g de patates, 1 col verda, 1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia, 1 porro, 1 branca d’api, 300 g de galets grans, 4 litres d’aigua i sal.
Per a la pilota: 150 g de carn de porc picada, 150 g de carn de vedella picada, 100 g de cansalada, 1 ou, 1 grapat de molla de pa remullada amb llet, 1 gra d’all, julivert, canyella en pols, sal, pebre i farina.
Preparació: Neteja, socarrima i renta el peu de porc, l’orella i el morro, la gallina i el pollastre.
Posa-ho en una olla al foc amb 4 litres d’aigua; posa-hi també la carn de vedella, els menuts de pollastre i els ossos de genoll de vedella, de pernil i d’espinada de porc. Quan arrenqui el bull, escuma-ho bé (no pot quedar matèria sobrant a la superfície).
En aquest punt, afegeix-hi els cigrons i deixa-ho bullir 30 minuts. Renta les verdures, talla-les a trossos grossos i afegeix-les a l’olla, menys la patata i la col, i deixa que bullin 15 minuts.
És molt important anar escumant el brou contínuament. En acabat, incorpora-hi la col, les patates tallades i la pilota. Afegeix-hi també les botifarres i deixa-ho bullir 45 minuts més. Rectifica de sal. Un cop comprovat el punt de cocció dels cigrons, ja pots colar el brou.
En una olla a part, prepara la sopa fent bullir els galets amb el brou colat, entre 12 i 15 minuts. Serveix la sopa ben calenta i separada de les verdures, que aniran presentades en una safata a banda, i de les carns, que posaràs en una segona safata.
Per preparar la pilota: barreja bé totes les carns, ben picades, amb l’ou, l’all i el julivert, també picats finets, i la molla de pa remullada amb llet i escorreguda. Afegeix-hi sal, pebre i un pessic de canyella en pols. Barreja-ho molt bé i dona-li la forma de pilota. En acabat, passa-la per un plat amb farina.
Recepta de Carnisseries Carmen, del llibre La cuina de la Boqueria, d’Àngel Peix i Jordi Anglí