Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
30 Mai
Notícies

La Boqueria homenatja Josep Solà, propietari de la Bodega Sepúlveda

El mercat de la Boqueria ha homenatjat Josep Solà, el veterà hostaler propietari de la Bodega Sepúlveda, en el marc d’‘El Consell de Savis’, un cicle que reconeix la trajectòria de personatges emblemàtics de la cuina barcelonina i catalana. 


Bodega Sepúlveda és un establiment centenari on Josep Solà, conjuntament amb la seva esposa Joaquima i les seves filles Núria i Sònia, ha mantingut les tradicions culinàries de Barcelona posades al dia, tot inventant el concepte de tapes amb estovalles. Va ser taverna fins a l’any 1936, quan es venien vins a granel, i el 1952 va ser comprada per Llorens Solà, avi de l’actual propietari, que havia estat maître del Rei Alfons XIII. 


En Josep Solà treballava al bar mentre estudiava comerç, i després de la mort del seu pare es va fer càrrec de la Bodega. Tenia la cultura estètica suficient per entendre que l’ambient i la decoració de la casa formaven part d’un patrimoni que a Barcelona s’estava destruint a mesura que la ciutat cotitzava a l’alça. Així mateix, la seva concepció de la gastronomia potenciaria una oferta, no sempre a la moda, de guisats de cullera que a la llarga li proporcionaria la seva actual clientela de bons gourmets de totes edats i classes socials. Sota unes llums que ja són de col·lecció, impregnades de la vitalitat d’una família que ha apostat per l’hostaleria, el comensal té la possibilitat de recuperar una culinària d’arrels profundes, moderna en la concepció de la qualitat de matèria primera. El 2019 va rebre el premi Nacional d’Hostaleria en la categoria d’empresari hostaler de l’any.


El protagonista, Josep Solà, ha estat acompanyat de la seva família -la seva dona i les seves filles- i del gerent del mercat, Òscar Ubide. L’homenatge s’ha iniciat amb els vídeos d’agraïment de Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona; Albert Raurich, xef dels restaurants Dos Palillos i Dos Pebrots, i Enric Crous, ex director general de Mercabarna i Fira de Barcelona i Creu de Sant Jordi 2014. Els tres, clients i amics de la Bodega Sepúlveda, han felicitat Solà per la seva trajectòria i també han agraït a les seves filles, Núria i Sònia, la continuació d’aquest llegat.


La Sònia ha preparat en directe un plat de mandonguilles amb calamars, una de les especialitats del restaurant, mentre conversava amb en Jordi Basté, client habitual de la bodega i un gran amant de la cuina catalana, que ha volgut participar també en aquest homenatge. La Sònia ha explicat els plats més populars del restaurant i els més demanats pels clients, com les mandonguilles, els xipironets, els cigrons estofats o l’amanida de tomàquet.


Salvador Capdevila, president honorífic de la Boqueria, també ha mostrat el seu profund agraïment a un dels clients per excel·lència del mercat, i li ha fet entrega d’una placa com a reconeixement per mantenir intacta la tradició familiar de Barcelona. En acabar l’acte, els assistents han pogut tastar les mandonguilles amb calamars que ha cuinat la Sònia.


Pròximament, ‘El Consell de Savis’ estarà protagonitzat pel xef Josep Lladonosa (27 juny); Francesc Fortí, de El Racó del Binu (19 setembre); Isidre Gironès, de Ca l’Isidre (24 octubre) i el xef Jean-Louis Neichel (21 novembre). 


La sessió es pot recuperar en streaming: https://youtu.be/yXmtx3l9KV0