La Boqueria presenta el Segell de Qualitat BOQ per promoure entre els restaurants la compra de productes frescos al mercat
Actualment, una trentena d’establiments ja compten amb aquest distintiu, entre els quals es troben el Petit Comité (al passatge de la Concepció, 13), la Bodega Sepúlveda (carrer Sepúlveda, 173), Ca l’Isidre (carrer de les Flors, 12) i Direkte Boqueria (carrer de les Cabres, 13), així com tots els restaurants ubicats a l’interior del mercat. Tots ells compren els productes frescos de la seva cuina a la Boqueria.
Gràcies a la presentació i la consolidació del segell, la Boqueria preveu que la llista vagi augmentant al llarg del temps i es converteixi en una carta de presentació de qualitat per als restaurants de Barcelona.
El retorn als orígens del mercat
L’acte de presentació va estar conduït pel gerent del Mercat de la Boqueria, el Sr. Òscar Ubide, i va comptar amb la participació del president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, el Sr. Jordi Mas, del conseller del Districte de Ciutat Vella, el Sr. Albert Batlle, i del xef del restaurant Nectari, Jordi Esteve.
En el seu parlament, Mas va destacar que “el gran objectiu és tornar als orígens del mercat, quan la restauració de la ciutat venia assíduament a comprar. És més necessari que mai ser capaços de comunicar que hi ha molts productes diferencials, exòtics i singulars que únicament es poden comprar al mercat, productes de temporada que només trobem a la Boqueria”.
El Sr. Jordi Mas ha lloat aquesta distinció, entesa com “una gran aposta perquè els barcelonins puguin gaudir del producte de mercat a la restauració de la ciutat”. I ha afegit: “No podem obviar que la Boqueria, la restauració i la ciutat de Barcelona han d’anar sempre de la mà. No podem oblidar els orígens i per això volem retornar als orígens”.
Per la seva part, el Sr. Albert Batlle va fer “una crida a la restauració perquè continuï confiant en la Boqueria, promovent la gastronomia local amb productes de mercat.”
El xef del restaurant Nectari, Jordi Esteve, va destacar la importància dels productes de mercat, perquè “els mercats donen vida i ens inspiren”. I per això va recordar que cal assegurar que “la vida dels mercats no desaparegui”.
A continuació, els xefs Paolo Migliavacca (del restaurant Bacaro) i Jordi Esteve (del restaurant Nectari) van realitzar, en directe, un showcooking amb productes del mercat.
Els participants van poder gaudir de creacions culinàries elaborades amb productes de mercat i proximitat: ous de corral trufats (Jordi Esteve), bacallà mantecato (Paolo Migliavacca), croquetes de pernil ibèric amb encenalls (a càrrec de Juan Montoro, del Paella Bar Boqueria), barqueta d’arròs amb bolets de temporada i botifarra del perol (a càrrec de Quim Márquez, d’El Quim de la Boqueria) i pernil d’aglà 100% ibèric. I tot regat amb els vins Calcari 2023 (celler Parés Baltà), Samsó 2021 (celler Parató ) i Clàssic Penedès (celler AT Roca); tots de la DO Penedès.
El millor mercat del món
L’any 2024, la revista _Food & Wine_ va reconèixer el Mercat de la Boqueria com el millor mercat del món. El naixement del segell BOQ s’emmarca dins una estratègia per posar en valor el comerç de proximitat i reforçar el vincle entre el mercat i la restauració local. Amb aquesta iniciativa, la Boqueria es consolida com un punt de referència per a la gastronomia de qualitat i un espai de trobada imprescindible per a la ciutat de Barcelona.