Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
24 Feb
Boqueria180

Quan la gastronomía es mestra

Els dos primers mesos d’activitats del 180 aniversari de la Boqueria han ofert la possibilitat de viure moments molt diversos. Hem començat els tallers de cuina, dos dels qual centrats en les cuines de Barcelona i del món, i un de més variat, en funció de la proposta gastronòmica que ha presentat cadascun dels xefs participants. També hem tingut l’oportunitat d’acollir un acte de la BCNegra, tot convertint per unes hores el mercat en un focus d’atracció per als amants de la literatura negra i la bona taula, amb l’ombra de Manuel Vázquez Montalbán planant per sobre de la trobada. I, encara, fer una primera incursió en el concepte ‘gastronomia’ en la primera xerrada de La Blogueria.

Però, sobretot, hi ha hagut moltes ocasions per aprendre. Des de què hi havia a la maleta de Vázquez Montalbán –una recepta per cuinar orelles de mar- o què volia ser de gran l’escriptor i comissari de la BCNegra Carlos Zanón –l’amo del bar del seu mercat, el de la Mercè-, fins a que el mestre Lladonosa considera el nostre mercat la seva segona casa, que el producte del teu entorn condiciona la gastronomia o que si bullim l’arròs amb sal conservarà millor el midó.

Ens hem meravellat amb un menú de sis plats elaborat exclusivament amb verdures i tan fàcil de preparar a casa que ningú pot dir que la verdura és avorrida (Romain Fornell, 25 de gener); ara ja sabem que barrejar el sofregit amb la beixamel en uns macarrons es una pràctica que es va iniciar a Barcelona (Marc Ribas, 8 de febrer); com d’arrelada està la cuina dels germans Torres en el que han après a casa seva, la importància que té l’origen en els seus plats (Sergio i Javier Torres, 22 de febrer); que el tamarinde, amb la seva barreja d’acidesa, amargor i dolçor va molt bé per lligar el chutney (Isma Prados, Cuina índia, 15 de febrer), i que si volem treballar el cuscús de la mateixa manera que al Marroc, el millor són les mans, ni culleres ni forquilles (Isma Prados, Cuina marroquina, 18 de gener).

Som afortunats. Hem tingut la sort, i la continuarem tenint, de comptar amb grans professionals que han compartit generosament els seus coneixements amb nosaltres: els escriptors Toni Iturbe i Carlos Zanón, els xefs Isma Prados, Marc Ribas, Romain Fornell, Sergio i Javier Torres i Josep Lladonosa, i les blogueres gastronòmiques Inés Butrón i Luisa Ramos. I també representants dels països que hem visitat al cicle Cuines del Món, com l’Aicha Mahamsani, responsable de la Comissió de Dones del Consell Islàmic, i la Tamanna Phagnani, de Diàlegs de Dona. A ells i elles els donem les gràcies, però molt especialment a la Luisa, que va voler compartir amb tots nosaltres l’aniversari del mercat tot i el seu delicat estat de salut.