Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
11 Mar

Jaume Subirós: “Cada dia és una festa creativa a la cuina”

Avui hem homenatjat el xef i propietari del restaurant El Motel (Hotel Empordà de Figueres), Jaume Subirós, considerat un revolucionari de la cuina catalana contemporània. 


L’acte ha tingut lloc en el marc del cicle de Consell de Savis, amb el qual homenatgem figures clau de la gastronomia i la restauració que han obert camí en el món de la cuina catalana. 

El gerent de la Boqueria, Òscar Ubide, ha presidit l’acte acompanyat de Subirós, qui ha agraït l’homenatge i ha destacat que la cuina catalana autèntica, la que tria amb cura els productes frescos de temporada, “és la continuïtat de la cuina de les àvies, que anaven a l’hort a buscar els productes que trobem als mercats”. 


Jaume Subirós va iniciar la seva trajectòria a l’Hotel Empordà com a grum als onze anys, i poc a poc va anar incorporant-se als fogons del restaurant de l’hotel, El Motel, de la mà del propietari de l’establiment, Josep Mercader. Després de la mort precipitada de Mercader, qui ja havia consolidat El Motel com a referent emblemàtic de la cuina catalana, Subirós va continuar el camí del seu sogre (l’any 1974 es va casar amb la seva filla, Anna Maria Mercader), revolucionant una gastronomia basada en el producte de temporada, aportant una creativitat única.


Durant l’acte, el gerent de la Boqueria ha destacat la capacitat de Subirós de satisfer els paladars més exigents que desitgen sentir-se a taula “com a casa”. Ha subratllat la capacitat del xef empordanès d’aconseguir que el client, nacional i estranger, se senti a El Motel com al menjador de casa gràcies a la personalitat propera i carismàtica de Subirós i al seu costum de sortir de la cuina per acabar els plats davant dels comensals.  


Jaume Subirós, per part seva, ha destacat la importància del moment del dia en què va al Mercat a comprar per triar els millors productes. “Són moments íntims, de creativitat en l’elecció dels productes frescos que varien a cada temporada. Crec en els petits detalls que tenen grans conseqüències i crec en el treball creatiu diari”, ha assenyalat Subirós. 


Al final de l’acte, el president honorífic de la Boqueria, Salvador Capdevila, ha entregat una placa de reconeixement a Subirós, i ha remarcat el paper cabdal del xef a l’hora d’unir tradició i modernitat a la cuina catalana. 

Figures emblemàtiques de la cuina i la restauració de Catalunya  


A l’acte han assistit personalitats del món de la cuina i la restauració homenatjades en cicles anteriors del Consell de Savis com el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Isidre Gironès; Jean Louis Neichel; o en Joan Rossell (‘Joan de les Flors’). Així mateix, també han assistit a l’acte els xefs Josep Maria Freixa, Sebastià Bocanegra i Carles Gaig.


Després de l’acte, els assistents han assaborit una degustació del típic garum d’El Motel -pasta de garum d'anxoves- i de foie, acompanyats de Clàssic Penedès de la DO Penedès.