Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
24 Feb
Notícies

El ‘Consell de savis’ de la Boqueria homenatja la trajectòria del restaurador Pere Chías

Aquest matí, el Mercat de la Boqueria ha celebrat una nova edició del seu ‘Consell de savis’ a l’Espai Boqueria’, dedicat al restaurador Pere Chías ('La Font de Prades').

L’acte, presentat pel gerent de l'Associació de Venedors de la Boqueria, Òscar Ubide, ha comptat amb la participació del president de la Boqueria, Jordi Mas i personalitats del món de la cultura gastronòmica de Barcelona.

Ubide ha destacat la trajectòria de Pere Chías com una "trajectòria d’èxit, un llegat positiu per a les futures generacions i una reivindicació del valor del producte de mercat" en les seves creacions. "Avui –ha afirmat– queda palesa la seva qualitat humana i aquest reconeixement merescut."

Jordi Mas ha assenyalat que aquest premi és el "reflex de la qualitat professional de la seva trajectòria". També ha subratllat la seva "qualitat humana", destacant-ne la importància en la seva carrera de Chías.

Pere Chías, protagonista

Pere Chías ha estat l’autèntic protagonista de l’acte. Propietari del restaurant ‘La Font de Prades’, és un dels referents de la cuina catalana tradicional. Va començar treballant en el món del comerç de la carn, al negoci familiar vinculat a tres mercats de Barcelona.

Però va ser precisament l’any 1969 quan els seus pares van agafar les regnes d’un establiment, ‘La cava’, al Poble Espanyol, que servia vins i caves, i també petits platillos de cuina catalana. Tres anys després, li ofereixen el projecte que es convertirà en ‘La Font de Prades’, un espai molt més gran, amb una cuina ben equipada i un projecte de futur, que marca un abans i un després, i que s’adapta a una realitat nova, la del Poble Espanyol ja no com a espai museístic.

Pere Chías ha reconegut, en el seu discurs, que la feina davant dels fogons “és una feina dura i molt sacrificada”, i ha reconegut que el seu telèfon està obert les 24 hores del dia. Chías ha explicat un dels secrets del seu èxit: “als casaments, comunions de la família, anàvem a llocs a dinar i jo quedava enlluernat. A mi m’impactava molt i soc molt observador: quan entro al món de la carn cuita, tiro enrere i tinc tots d’idees que he captat d’un lloc o un altre. Jo no vaig tenir l’oportunitat d’anar a aprendre a casa d’algú altre. Vaig anar-ne aprenent així, totalment autodidacta”.

Per al responsable de ‘La Font de Prades’, hi ha dues persones clau en la seva carrera: d’una banda, Josep Lladonosa, present per sorpresa a l’acte, “un mestre”, del qual ha recordat unes paraules que sempre repetia: “Jo no vull tenir un restaurant que no estigui a 150 metres de la Boqueria, vull comprar i cuinar jo els que hi compro”. D’una altra banda, Roger Pallarols, amb qui va compartir projecte al Gremi de Restauració, en el qual es van posar les bases d’una nova estructura a partir de l’any 2013.

Gairebé tres anys d’homenatges al món gastronòmic

El ‘Consell de Savis’, iniciativa de l’Espai Boqueria, va néixer l’abril de 2022 amb la voluntat d’homenatjar personatges destacats del món de la gastronomia i de la restauració que hagin obert camí o que hagin marcat tendència en l’àmbit de la cuina catalana.

En les dues temporades que s’han fet fins ara, s’ha fet menció de la tasca duta a terme per personatges d’indiscutible rellevància com ara Joan Bayen (Juanito) del Bar Pinotxo de la Boqueria; Josep Solà, propietari de la Bodega Sepúlveda; Josep Lladonosa, cuiner i historiador de la gastronomia a casa nostra, o Jean-Louis Neichel, fundador i xef del restaurant Neichel, per posar només alguns dels més destacats.