El Mercat de la Boqueria i ComerJapones presenten el cicle ‘Tasts de Sake’
Del maig al desembre, l’Espai Boqueria acollirà el cicle ‘Tasts de sake’, una iniciativa del mercat i de ComerJapones que compta amb la col·laboració de Casa Àsia que té com a objectiu acostar als assistents la cultura i tradicions japoneses a través de la degustació d’una acurada selecció de sakes.
Durant els tastos, els participants aprendran a valorar i tastar sakes com a professionals, descobrint la gran varietat de tipologies que existeixen -des de sakes afruitats i dolços fins a sakes secs, escumosos, tèrbols o envellits- i a descobrir la gran varietat d’aromes i sabors que s’obtenen en funció de la regió de producció, els ingredients i les tècniques utilitzades en el procés d’elaboració.
El cicle ‘Tasts de Sake’ estarà conduït per Roger Ortuño, reconegut sake sommelier amb múltiples certificacions internacionals i director de ComerJapones. Les activitats estan sota el paraigua del ‘Gastroboqueria’, el cicle de tallers gastronòmics que s’imparteixen al mercat.
Els tasts de sake s’impartiran a l’Espai Boqueria en les següents dates:
- Dissabte 20 de maig, de 11.30 a 13 h: tast de sakes aromàtics: junmai daiginjo.
- Dissabte 17 de juny, de 11.30 a 13 h: tast de sakes secs i sakes dolços.
- Dissabte 1 de juliol, de 11.30 a 13 h: tast de licors de sake: umeshu i yuzushu.
- Dijous 21 de setembre, de 18.30 a 20 h: tast de sakes tèrbols: nigorizake.
- Dissabte 21 d’octubre, d’11.30 a 13 h: tast de sakes envellits: koshu.
- Dissabte 11 de novembre, d’11.30 a 13 h: tast de sakes de diferents regions.
- Dissabte 16 de desembre, d’11.30 a 13 h: tast de sakes per brindar pel Nadal.
Les persones interessades a participar en els tasts es podran inscriure a través de la plataforma Atrápalo.
Jordi Mas, president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a tots els assistents. L’acte de presentació ha comptat amb la participació de la Sra. Shoko Igarashi, cònsol general adjunta del Japó a Barcelona, qui ha volgut destacar que el sake és la beguda que representa el seu país, a la seva cultura i la seva gastronomia.
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia, ha remarcat la missió de la institució: apropar la cultura asiàtica a Espanya. “Volem que la cultura asiàtica formi part del nostre dia a dia, i per a nosaltres és molt important apropar-nos a mercats com el de la Boqueria, un dels màxims exponents de la gastronomia catalana”.
Roger Ortuño, director de ComerJapones, ha explicat que durant el cicle s’abordaran tipus de sake molt diferents: des dels afruitats, aromàtics, secs, licors, tèrbols, escumosos… “El sake és una beguda fermentada, feta a partir de l’arròs, i pot maridar molt bé amb tota mena de gastronomia, no només amb la japonesa”.
ComerJapones és el web de referència en gastronomia japonesa a Espanya i Llatinoamèrica. Roger Ortuño és autor del llibre OISHII -Diccionario ilustrado de gastronomía japonesa (Satori Ediciones) – i ha estat condecorat fins a tres ocasions pel govern japonès: ha rebut el Premi als Mèrits per a la Difusió de la Gastronomia Japonesa a l’Estranger (2022), la distinció d’Ambaixador de Bona Voluntat de la Gastronomia Japonesa (2016) i el Premi del Cònsol General del Japó a Barcelona (2015) per la seva tasca de difusió de la gastronomia japonesa arreu del món.
Casa Àsia és un consorci públic creat el 2001 i integrat pel Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona i de Madrid. És el principal organisme de diplomàcia pública a Espanya sobre Àsia i el Pacífic. Fomenta la difusió de cultures d’Àsia al nostre país a través de projectes expositius, cicles de cinema, cursos, tallers, seminaris i trobades o taules rodones, a més de publicacions, entre d’altres activitats.