Jaume Collboni lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén ‘Pinotxo’










Collboni ha lloat la figura de Bayén, de qui ha recordat que va ser “un símbol de la Boqueria i de la ciutat”, a banda d’un referent gastronòmic. “El nostre cambrer més universal”, ha subratllat l’alcalde sobre Bayén, de qui també ha recordat el seu somriure, la seva humilitat i les vuit dècades d’ofici que va exercir definint sempre la Boqueria “com el millor lloc del món”. A l’acte també han participat el president del Gremi de Restauració, Isidre Gironès; el president de l’Associació de Comerciants de la Boqueria, Jordi Mas; el comerciant Eduard Soley i el pastisser Christian Escribà.
El Bar Pinotxo va obrir a la dècada dels 40, quan la mare de Bayén va llogar una barra de bar a la Boqueria. Amb vuit anys, Joan Bayén ja ajudava la seva mare al bar llavors anomenat Quiosc. Els clients habituals van acabar rebatejant el local com a bar Pinotxo pel nom del gos que acompanyava el nen i que feia referència a la pel·lícula de Disney estrenada aquells anys. La mare de Bayén va ser pionera en preparar menjar i amb els anys va ampliar el local i la carta amb nous plats, alguns d’ells bona mostra de la gastronomia de Barcelona i que atreien clients que buscaven els plats clàssics de tota la vida: trinxat, cap i pota o tripes.
Amb el anys, Joan Bayén es va convertir en un símbol local, amb la seva imatge de cambrer clàssic, sempre abillat amb l’armilla i la corbata de llacet. Amb un somriure sempre a punt, atenia des de la barra del Pinotxo transmetent la idea de la Barcelona acollidora i amable i projectant la imatge de la ciutat al món. Era un gran relacions públiques, un exponent de l’art de servir i un treballador incansable que durant prop de vuit dècades va mantenir l’èxit professional i milers de clients satisfets.
Jordi Mas, el president de l’Associació de Comerciants de la Boqueria, ha explicat que era un gran dia pel mercat, ja que aquesta medalla representa un reconeixement a la figura del Juanito i del llegat que ha deixat. Mas ha posat en valor la seva “cultura de l’esforç, l’entrega total al mercat i el seu paper com a ambaixador. “El carisma i somriure del Juanito van fer que el mercat traspassés fronteres i va contribuir a internacionalització del mercat”. A més, va destacar el seu esperit innovador, que va ser capaç de portar l’alta cuina als mercats, la seva qualitat humana i la seva energia”.