La Boqueria acull la I Trobada Gastronòmica Intercultural Catalano - Marroquí










El mercat de la Boqueria ha acollit la I Trobada Gastronòmica Intercultural Catalano-Marroquí. Cultures a taula: Sabors en Clau de Dona, un esdeveniment pioner que ha mostrat la tradició culinària de dues cultures a través de la mirada i experiència de dones que mantenen viu el patrimoni gastronòmic de cada país.
Aquesta iniciativa neix amb la voluntat de generar un espai de diàleg, intercanvi i coneixement a través de la gastronomia, posant en valor el paper de la dona en la transmissió del saber culinari i en la cohesió social.
L’esdeveniment va comptar amb la participació de cuineres d'origen català i marroquí vinculades al món gastronòmic: Loubna Boussof, Naima Ben Yarmak i Saloua Loqmane com a representants del Marroc, i Mireia Casamada, Montse Bertran i Maria Teresa Borràs com a representants de Catalunya.
Durant l’acte, van compartir receptes tradicionals, tècniques culinàries i històries personals vinculades als seus plats. Van preparar tres plats - mandonguilles, suquet de peix i escalivada-, i van demostrar que la cuina catalana i marroquina té moltes similituds.
A més a més, l’experta en cultura gastronòmica, Núria Bàguena va apropar els assistents a la seva visió sobre la importància de la gastronomia en l'enriquiment cultural i a la influència àrab/marroquina a la cuina catalana. Per exemple, els àrabs van canviar la història de la gastronomia amb productes com el sucre o les espècies o les seves tècniques de cultiu.
El president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Jordi Mas, va donar la benvinguda i va destacar que “la gastronomia uneix culturalment, ens ajuda a conèixer i a fomentar valors com l’amistat, la cultura i la convivència”. Per la seva banda, Mohammed Chaib, president de la Fundació Ibn Battuta va posar de manifest que catalans i marroquins són molt semblants en el caràcter i també a la cuina.
Ivan Pera, Comissionat pel Pacte de Ciutat Vella, va explicar que la Ciutat Vella que veurem d’aquí a deu anys ha de ser resultat d’un diàleg fructífer, de ciutat i que sumi a tothom. “Com a la taula, hem de conèixer i reconèixer als altres, trencar barreres i apostar per l’amistat, la cultura i la convivència”, va apuntar.
Charif Cherkaoui, Cònsul General del Regne del Marroc a Barcelona, va parlar de la importància d’apropar ponts en l’àmbit cultural entre Catalunya i el Marroc i va posar en valor el paper d’aquestes sis dones.
Finalment, Pilar Díaz Romero, delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona, va remarcar la necessitat d’apostar per un diàleg intercultural amb aspectes que ens uneixen com l’esport i la gastronomia.
L’acte era organitzat per la fundació Ibn Battuta amb la col·laboració d’Inspira Gastronomia i el suport del mercat de la Boqueria, el Consolat General del Marroc i el Ministerio de Inclusión. Aquest esdeveniment s’emmarca en el projecte ‘DiversiAcción: Per una Societat Inclusiva i Respectuosa’, finançat pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que busca promoure la convivència i el reconeixement de la diversitat cultural a través de diferents àmbits de la societat.