Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
13 Feb
Notícies

La Boqueria ret homenatge a Francesc Fortí, xef del restaurant El Racó d’en Binu

El Mercat de la Boqueria ha homenatjat avui, 13 de febrer, a Francesc Fortí, fundador i xef del restaurant El Racó d’en Binu, en el marc d’’El Consell de Savis’, un cicle que reconeix la trajectòria de personatges destacats del món de la gastronomia barcelonina i catalana. 

Francesc Fortí, nascut l’any 1948, és tot un referent del panorama gastronòmic català gràcies al seu restaurant El Racó d’en Binu, que va obrir les portes l’any 1970, sent el primer a obtenir dues estrelles Michelin a Catalunya durant la dècada dels 80. Durant dècades ha portat amb gran passió el restaurant situat al centre d’Argentona (Maresme), juntament amb Francina Suriñach, la seva dona i cap de sala del restaurant, on han gaudit de les delicioses propostes gastronòmiques tota classe de celebritats.

Aquest mes de febrer, el restaurant celebrarà 53 anys. Fortí encara segueix davant dels fogons oferint les seves famoses ostres al champagne, la pasta de full amb pebrots, el llobarro a la papillota, el filet Wellington o el soufflé 'glacé' de taronja. Fortí arrossega anys de formació i experiència: als 14 anys va començar a treballar a l’Hotel Colón de Barcelona, posteriorment al restaurant Jockey -un gran clàssic de l’escenari gastronòmic madrileny en aquella època-, i a La Tour d’Argent de París.

A l’època dels 80, Fortí va publicar el seu propi llibre autoeditat, “Del gormand i del llamenc”, avui en dia convertit en una apreciada relíquia de la bibliografia gastronòmica. Cal destacar també que l’any 2010 l’Acadèmia Catalana de Gastronomia li va atorgar un premi especial en reconeixement de la seva carrera.

El xef, influenciat per la ‘nouvelle cuisine’, ha compartit avui tres consells per a les persones que es vulguin dedicar a la cuina: “aprendre en una cuina d'hotel, viatjar molt -sobretot a França i Itàlia- i tenir-ho molt clar, ja que hi hauran de dedicar moltes hores”.

L’acte ha estat conduït per la periodista gastronòmica Carme Gasull i ha comptat amb el testimoni audiovisual del periodista Josep Sucarrats, que ha explicat la seva experiència gastronòmica a El Racó d’en Binu. En acabar la sessió, els assistents han pogut gaudir d’una deliciosa pasta de full que ha preparat Francesc Fortí.

El president honorífic de la Boqueria, Salvador Capdevila, i l’actual president del mercat, Jordi Mas, han fet entrega al xef d’una placa i d’una figura a la seva versemblança. “Tenir el plaer de mantenir vius aquests restaurants a Catalunya és formidable”, ha afirmat Jordi Mas.

Aquesta és la sisena entrega del cicle ‘Consell de Savis’, que ja ha reconegut a Joan Bayen (‘Juanito’), del bar Pinotxo de la Boqueria; Josep Solà, propietari de la Bodega Sepúlveda; Josep Lladonosa, cuiner i historiador gastronòmic català; Isidre Gironès, fundador del restaurant Ca L’Isidre, i Jean-Louis Neichel, fundador i xef del restaurant Neichel. A l’abril serà el torn de Pere Monje, director de l’emblemàtic restaurant Via Veneto.

Podeu recuperar la sessió amb Francesc Fortí al canal de YouTube de la Boqueria.