L’historiador Miquel Vallès presenta a la Boqueria el seu llibre 'La Boqueria i el seu món de relacions socials, 1840-1980'






En el marc del cicle ‘Ben Acompanyats’, l’historiador Miquel Vallès ha presentat avui a l’Espai Boqueria el llibre 'La Boqueria i el seu món de relacions socials, 1840-1980', dins de la col·lecció Històries del Raval. L’ha acompanyat l’escriptor del pròleg, el cuiner i gastrònom Josep Sabatés, més conegut com a Pep Salsetes.
Miquel Vallès ha començat la presentació reflexionant sobre el paper dels mercats i sobre allò que els diferencia: el tracte humà i de proximitat. “Els mercats són humans. Un dels seus encants principals són les relacions humanes i socials que s’hi estableixen”, ha afirmat l’autor. Pep Salsetes s’hi ha afegit, destacant el rol de la Boqueria com a mercat referent, on “des de sempre s’hi ha desplaçat gent d’arreu del territori per proveir-se de diferents mercats”. Els mercats són una mostra de com són les ciutats, la seva gent, el seu caràcter…”.
Vallès s’ha endinsat en la Barcelona de l’any 1840. En aquell moment, la ciutat estava en estat de guerra i la ciutadania, la majoria obrera, dedicava el 60% del seu salari a l’alimentació. “No hi havia sòl per construir habitatges ni indústries, l’únic espai lliure era el Raval, fora de les muralles”. En aquells anys, el mercat era molt variat i hi tenien parades pageses i verduleres provinents de l’Horta del Raval i de Montjuïc. “La Boqueria va arribar a tenir 1.600 parades”, ha assegurat Vallès.
El 1901, a la Boqueria hi havia parades especialitzades en productes ben diferents: caragols, coloms, herbes, pa, llet... Com a curiositat, en aquella època, “els coloms eren un bé molt cotitzat”. “A finals del segle XIX, el treballador consumia 1 kg de pa al dia, sense pa i aigua no es podia viure”, ha explicat l’autor.
Durant l’Exposició Universal de Barcelona, l’any 1888, la Boqueria també va tenir un paper destacat: “Es va guarnir tota, es van oferir degustacions i es van utilitzar els seus productes per preparar els diferents àpats”.
Vallès ha repassat també diferents avenços i fites històries que van canviar la cultura completament, com l’aparició del cotxe, de la televisió i el sorgiment de la passió pel futbol i el Barça. “La nevera ho va canviar tot. En aquella època, només hi havia una persona autoritzada que podia instal·lar cambres frigorífiques a la Boqueria i, com és lògic, es va enriquir, sobretot durant la temporada d’estiu. Era una necessitat primordial”.
Podeu adquirir el llibre a la llibreria El Lokal, al carrer de la Cera, 1.