07 Abr
Producte
Aliments per al confinament: carxofa
Volem ajudar-vos a fer una compra fresca saludable i que s’adapti al màxim a les restriccions de moviment d’aquests dies tan complicats. Per això us proposem productes que, per la durabilitat, la versatilitat i la temporalitat, poden facilitar-vos una mica la vida, tant si sou uns cracs dels fogons com si no.
Avui us proposem la carxofa, producte de temporada que es cull a la tardor perquè no tolera bé el fred, de manera que en podem menjar des del novembre fins a l’abril. A Catalunya es cultiva principalment a les zones costaneres, però hi ha dues àrees geogràfiques on és el producte estrella: el Baix Llobregat, amb la carxofa del Prat, i el Delta de l’Ebre, amb la del Baix Ebre i el Montsià.
Amb poques calories i propietats diurètiques, la carxofa té vitamines del grup B i vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi; també té proteïnes, hidrats de carboni i fibra. Com que és depurativa, és bona per als problemes digestius, ajuda a controlar el colesterol i protegeix el fetge.
A l’hora de comprar-les, triarem sempre les que pesin més, estiguin tancades i tinguin les fulles molt juntes. Es conserven a la nevera, però com que es fan malbé bastant ràpid, millor no deixar-les més de 5 o 6 dies. Sempre les podem congelar, però abans les hem de netejar i pelar i bullir-les o escaldar-les abans de ficar-les al congelador.
Quan les tallem s’oxiden ràpidament i es tornen negres. La millor manera d’evitar-ho és submergir-les en aigua i julivert, ja que la vitamina C d’aquesta humil verdura ajuda a retardar-ne l’oxidació.
Avui us proposem la carxofa, producte de temporada que es cull a la tardor perquè no tolera bé el fred, de manera que en podem menjar des del novembre fins a l’abril. A Catalunya es cultiva principalment a les zones costaneres, però hi ha dues àrees geogràfiques on és el producte estrella: el Baix Llobregat, amb la carxofa del Prat, i el Delta de l’Ebre, amb la del Baix Ebre i el Montsià.
Amb poques calories i propietats diurètiques, la carxofa té vitamines del grup B i vitamina A. És rica en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi; també té proteïnes, hidrats de carboni i fibra. Com que és depurativa, és bona per als problemes digestius, ajuda a controlar el colesterol i protegeix el fetge.
A l’hora de comprar-les, triarem sempre les que pesin més, estiguin tancades i tinguin les fulles molt juntes. Es conserven a la nevera, però com que es fan malbé bastant ràpid, millor no deixar-les més de 5 o 6 dies. Sempre les podem congelar, però abans les hem de netejar i pelar i bullir-les o escaldar-les abans de ficar-les al congelador.
Quan les tallem s’oxiden ràpidament i es tornen negres. La millor manera d’evitar-ho és submergir-les en aigua i julivert, ja que la vitamina C d’aquesta humil verdura ajuda a retardar-ne l’oxidació.