Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
20 Des
Producte

Espatlla de porc

Si teniu molta gent a casa per a les festes i no us hi voleu deixar la butxaca ni complicar-vos a la cuina, les companyes de la cansaladeria La Moianesa us proposen espatlla de porc al forn. La recepta que ens explica la Montse és d’origen portoriqueny i és molt versàtil perquè tant la podeu fer amb espatlla, com amb cuixa, ventresca o garrinet sencer. Tot comença 24 hores abans quan heu de posar una safata amb mig got d’oli, mig de vi blanc sec (per cada quilo de carn) 1 culleradeta de sal, 1 de pebre negre en gra i 1 d’orenga –si li voleu afegir alguna altra herba que tingueu per casa, endavant. Ho barregem tot bé, untem l’espatlla amb aquesta barreja, la fiquem a la nevera i l’anem girant de tant en tant.

Arribat el moment de cuinar-ho, posem la safata amb la barreja al forn, a 180 graus, al matí, d’hora, perquè estigui a punt per al dinar. De tant en tant l’anirem girant (i posarem al forn una cassola amb una mica d’aigua per si se’ns acaba el suc que desprèn la mateixa peça ). Sabrem que està a punt quan la punxem i ja no surti sang o la carn ja es mogui. Si veiem que es torra massa, la tapem amb una mica de paper de plata i l’hem de tenir al forn tres quarts d’hora per cada quilo de carn.

Un cop la tenim cuita i abans de servir, un gotet amb sucre o mel per pintar-la i gratinar-la perquè se’ns caramelitzi. A l’hora de tallar-la, cal anar resseguint l’os, com si talléssim un pernil o un roastbeef. Si això de tallar-la us preocupa, la Montse us la pot preparar sense l’os i lligada, però llavors haureu de reduir el temps de cocció a mitja hora per quilo.

Per acompanyar-la, unes patates baby al forn amb oli i romaní (els fem una petita ebullició prèvia perquè es torrin amb la pell) o una compota de poma, ja que el porc amb fruita cuita queda molt bo. No li cal salsa perquè farem servir el suc de la cocció.

Una espatlla sencera pesa un mínim de 5 quilos, té un preu entre 15 i 20 € i seria adequada per a una taula de dotze comensals en amunt. Si tenim sis persones a dinar, amb mitja n’hi ha prou. Tant fresca com cuita la podem congelar, però en aquest últim cas, quan la servim millor acompanyada amb una mica de salsa, per exemple de porto. I si la volem congelar, millor tallar-la abans de fer-ho i deixar-la preparada per anar al forn. En el cas que vulguem fer cuina de reaprofitament, és ideal per fer croquetes, canelons o lassanya perquè la cocció que ens proposa la Montse li dóna un gust molt suau que permet reaprofitar-la per a altres plats.

La cansaladeria La Moianesa està al mercat de la Boqueria des de principis del 1970, quan van començar l’àvia i la seva germana, que eren de Moià i d’aquí el nom de la parada. La Montse i la seva mare s’hi van posar fa 14 anys, quan l’àvia es va jubilar i al taulell hi tenen tots els productes del porc, especialment els que costen més de trobar com ara menuts, sagí ranci o sang liquada.